Yoğun bakım ünitesinde yatan bir hastanın üzerinde ve etrafında birçok cihaz ve kablo bulunmaktadır. Yüksek akımlı oksijen cihazları bu karmaşayı çözmek için servis koşullarında da kullanılabilmektedir.
Yüksek akımlı oksijen cihazları bir akış ölçer, hava-oksijen karıştırıcı (O2 mixer), gaz analizörü ve nemlendirici-ısıtıcı üniteden oluşmaktadır. Cihaz bir bağlantı devresi ve klasik kanüllere nazaran daha yumuşak malzemeden yapılmış olan nazal kanülle hastaya bağlanır. Cihaz oda havasını oksijenle karıştırıp istenilen sıcaklığa kadar ısıttıktan sonra nemlendirerek hastaya ulaştırır. Hastaya vereceğiniz havanın akım hızı ve oksijen konsantrasyonunu sizin tarafınızdan ayarlanır. Böylece normal nazal kanülle verebileceğinizden daha yüksek akımda ve istediğiniz konsantrasyonda oksijeni hastada irritasyona neden olmadan hastaya ulaştırabilirsiniz.
GGM HF-2900D Humidiflo®, hastane, ev, akut ve subakut klinik ortamlarda pediatrik ve yetişkin hastalar için yüksek standartta yüksek akışlı tedavi sunmak için kullanılan yeni bir teknolojidir.
Entegre bir nemlendirme ve oksijen zenginleştirme sistemleri olan bir servo-kontrollü akış jeneratöründen oluşur.
Yetişkin hastalarda 60 lpm’e kadar inspiratuar akış sağlamaktadır. Bu akış hızı hastaların nefes alma gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olurken aynı zamanda vücut ısısını korurken %99 bağıl nem sağlamaktadır.
Non-invaziv ya da invaziv mekanik ventilasyona ihtiyaç kalmadan hastalara daha yüksek FiO2 sağlar.
Nazofarengeal ölü boşluğu doldurarak inspiratuar rezistansı azaltır ve bu yolla solunum yükünü azalır.
Az miktarda CPAP sağlayarak alveolar güçlenmeyi sağlayabilir. Atelektazileri önleyebilir.
Nemli ve ılık oksijen mukozal dehidratasyonu önleyerek siliyer aktivitenin devamı, azalmış ısı kaybı ve trakeit gelişimini önleyebilir.
Tedavi sırasında hastalar beslenebilir ve konuşabilir.
İnvaziv mekanik ventilasyon ve re-entübasyon ihtiyacı oranlarını azalttığını gösteren çalışmalar olsa da, geleneksel oksijen tedavisi ile fark bulunamadığını bildiren araştırmalar da mevcuttur.
Acil serviste yapılan bir vaka serisinde standart oksijen tedavisi altındaki dispnesi olan hastaların tedavisi yüksek akım oksijen tedavisine çevrilmiş ve hastaların oksijen satürasyonları, solunum frekansları ve dispne skorlarında düzelme olduğu gözlenmiştir.